Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

16-godišnja Saška obrađuje njive i VOZI TRAKTOR: ‘Ne stidim se sela, nikad ga ne bih mijenjala za grad!’ – Alternativa

Djeca koja žive na selu često tokom svog djetinjstva i odrastanja, pomažu roditeljima, djedovima i nenama, da rade na njivi ili voćnjacima. Tako je počela i Saška Tomanić koja dolazi iz Pranjana a sada ima 16. godina. Ona je često svoje raspuste provodila na njivi radići, za razliku od gradske djece koja bi se igrala ili odlazila na kupanje.

”Još kao mala zavoljela sam seoske poslove i vožnju traktorom. Kada sam malo porasla rekla sam da bi voljela voziti traktor, a otac mi nije davao jer je mislio da sam još premala za to. Kada sam prvi put sjela da provozam traktor, bila sam četvrti razred, a otac je sjedio pored mene , u slučaju da mi zatreba. Bio je začuđen i uzbuđen, ali sam ga demanotavala i pokazala da znam posao i voziti traktor bez problema. Sad se svako voli sa mnom voziti.”- rekla je Saška.

Svi ljudi u selu znaju koliko Saška voli da vozi traktor, a često od komšija čuje kako vozi bolje od pojedinih muškaraca. Vještaja je za volanom baš kao svoja majka Ružica, od koje je očigledno i naslijedila ovaj talenat.

Otac ponekad ide prije nje po lokalnim putevima, samo da bi se uvjerio kako je sve uredu i da može ona proći. Ne srami se niti jednog posla, zna da sije kukuruz, drlja njive, vozi bale sijena, te jedva čeka da se vrati kući iz škole kako bi pomogla svojim roditeljima. Sljedeće godine ima u planu da položi vozački, kako bi mogla da vozi traktor i negdje dalje i tako dodatno pomaže ocu.

Saška nam je otkrila kako uživa u životu na selu, te da nikada ne bi mogla preseliti se u grad i tamo da živi.