Nekoliko hiljada majki u regionu, posljednjih nekoliko godina javlja se u nadi da će pronaći svoje dijete, za koje im je prije nekoliko godina rečeno da su mrtva , a ustvari su bila oteta i prodata drugim bogatim porodicama. Ovo je potvrdio i Marko Ivić koji živi u Landshutu, a koji je 1988. godine došao u Beograd kako bi kupio bebu.

Ljekar ga je odveo u sobu koja je bila novorođene djece u Klinici za ginekologiju Kliničkog bolničkog centra ”Zvezdara”, te samo rekao ”BIRAJ”. Ovo je riječ koja ga je tada šokirala i nije mogao vjerovati kakva je situacija na Balkanu. On je sa svojom suprugom odlučio se na ovu opciju, nakon što nekoliko godina nisu dobili dijete i nisu željeli da im sam o roditeljstvu ostane neostvaren.

”Imali su u planu da usvojimo dijete iz sirotišta. Međutim, nekom igrom slučaja došao sam u kntakt sa Draganom iz Bugojna, koji mi je rekao kako mi može pomoći, te da je rješenje mog problema u Beogradu. Krenuli smo tamo i bio sam zaista iznenađen, kada mi je rekao da auto parkiram ispred porodilišta, jer sam ja mislio da me vodi do sirotišta.

Tada me pitao kako mi izgleda supruga, ja sam rekao da je crnka, a onda me poveo do boksa u kojem su bile novorođene bebe. Mrtav hladan rekao mi je da biram koju bebu hoću. Onda je istakao kako blizanci koštaju 15 000 njemačkih maraka, a jedno dijete je 10 000. Oko papira ne moram da se brinem, jer će on sve srediti kao da mi je supruga rodila. Dok je o tome govorio predstavljao se kao veliki humanista i nagovarao me da kažem i svojim prijateljima u Njemačkoj da lako mogu dobiti bebu, odnosno platiti i dobiti.

Meni nije bilo u planu to da uradim i odvajam djecu od majki, a on mi je govorio kako su ta djeca ostavljena i da su ih uglavnom rodile žene i studentice koje ne žele djecu. Rekao sam samo da ću razmisliti, porazgovarati sa ženom i okrenuo se i otišao. ”- ispričao je on.