Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Priča o šarmantnim sjedima dobila je svoju neočekivanu verziju u pogledu na zdravlje prema novoj španskoj studiji.

Naime, sijeda kosa posljedica je nedostatka melanina i ukazuje na dobro zdravstveno stanje i nizak nivo oksidacijskog sktresa, ujedno pokazujući da ta osoba ima odličan imunite. Za razliku od sijedih, crvenokosi imaju dosta problema zbog svoje boje kose.

Najviše su skloni opasnim bolestima među kojima prednjači rak kože. Studija je proučavala dvije vrste melanina, feomelanin i eumelanin. Melanin je pigment koji daje oju kožu i kosi, s tim da feomelanin daje crvenu kosu,. a eumelanin smeđu i cvenu.

Fomelaninu je potreban glurtaion, antioksidans koji štiti ćelije od slobodnih radikala kako bi proizveo boju. Činjenica da ga feomelanin veže za sebe spriječava ga u zadatku spađšavanju ćelija od uništenja, pa su crvenokosi ljudi iz tog razloga osjetljiviji na bolesti.

Prema tome, ukoliko ste osoba koja ima sijede vlasi pa čak i u svojim dvadesetim godinama, nemojte da očajavate i da razmišljate o tome koliko bi voljeli da imate kosu bez istih. Uvijek se sjetite ovog istraživanja i budite ponosni na svoje sijede zdrave vlasi.

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments