Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ovo nije nikakvo predviđanje proročanstva nego faktička činjenica koja dovodi do ovog logičnog zaključka.

Džakartu, prestonicu Indonezije i njenih 10 miliona stanovnika od velikog uništenja i poplava čuva samo jedan zid koji sve više popušta.

Sada se glavni grad Indonezije velikim dijelom nalazi ispod površine mora. Naime  čak ni zid više nije nimalo  siguran. Na mnogim mjestima je pukao, a ponegdje zagađena i mutna  voda već prelazi preko zida.

Voda cijelo vrijeme  curi kroz zid ,  tokom plime zna da krene i preko zida .Zid ima još veći problem. Svake godine  on tone i do sada je već jednom nadograđen.Venecija, koaj je dragulj Italije ,grad izgrađen na ostrvima tone svake godine do 2 milimetra.

Džakarta je odavno  prestigla, a velikim dijelom je ugrožen sjeverni pojas uz samu obalu, gdje živi oko 4 miliona ljudi. Taj dio Džakarte se već nalazi oko  4 metra ispod nivoa mora, a  zid koji bi trebalo da ih čuva, tone i do  25 centimetara svake godine.

Džakarta najviše tone zbog siromaštva i to u doslovnom smislu. Grad ne može da doveze  dovoljno vode iz okolnih rezervoara  pa su građani  prisiljeni da se oslanjaju na duboke bunare te crpe vodu ispod vlastitih nogu. Tako se urušavaju podzemni rezervoari i spuštaju tlo.

Tome je doprinijela i izgradnja novih saobraćajnica što je  dovelo do problema sa odlivanjem kišnih voda, jer istovremeno podzemni rezervoari nisu u mogućnosti da upiju kišu jer  asfalt nije porozan.
Tako  nastaje začarani krug, gdje je sve većem broju ljudi potrebno mnogo  više vode.

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments