Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Zašto je neki čovjek ljevoruk ili desnoruk i dan danas je pitanje na koje ne možemo pronaći neki adekvatan odgovor .

Svakog jutra milijonii ljudi se probude sa osjećajem da je sve naopako , obrnuto postavljeno i da im ništa ne ide ‘na ruku’.

Brava se nalazi na suprotnoj strani vrata, mjenjač u automobilu smješten je s nefikasne desne strane, alat je uvijek napravljen za dešnjake …

Svijet kao da je cijeli okrenut na desnu stranu. Pojam ‘lijevi’ dobio je mnoga negativna značenja. Njime se, većinom označava nešto nepravilno , neprikladno i neispravno.
Ljevoruki čine samo 10 posto stanovništva. Tako je, ustvari , kod ljudi. Sve druge vrste, od čimpanze do činčile, se u jednakom broju koriste ili lijevom ili desnom rukom.

U potražnji za rješenjem – kako radi mozak kod ljevorukih, naučnici su došli do rezultata da je desna ruka povezana s lijevom stranom mozga i – obrnuto .

Dešnjaci u 95 posto slučajeva imaju centar za govor i komunikaciju putem jezika smješten u lijevoj hemisferi mozga, dok je sa ljevorukima to različito .

Mogućnost da u sebi integriraju osobine ‘logične’ lijeve strane mozga i ‘instiktivne ’ ili umjetničke desne strane, uglavnom ljevorukima pomaže da se istaknu u raznim poljima ljudskog rada.

loading...

Related posts:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

comments