Na osnovu statističkih podataka u Srbiji višše od 300 000 zaposlenih ima mjesečnu platu od oko 30 000 dinara. Mnogi mogu samo da sanjaju kako imaju prodječnu platu, koja je 54 000 dinara. Sindikat je dao svoju računicu, na osnovu koje možemo zaključiti da milion radnika u ovoj državi mjesečno dobije platu od 350 eura ili čak i manje.

36- godišnji Nebojša Vranić radi kao kondukter u Užicama i pita se kako jedna tročlana ili četveročlana porodica uspije preživjeti mjesec, sa primanjem od 30 000 dinara, jer i sam zna koliko su troškovi života visoki i da je teško sastaviti kraj sa krajem.

Prije nekoliko godina, otkrio nam je, kako je radio u javnom sektoru gdje je imao bolju platu, ali je otpušten sa tog radnog mjesta. Tada je mogao obezbjediti sebi i sojoj porodici ljetovanje, odlaske do Beograda, novu odjeću i obuću, ali sada sve to je daleko iza njih.

”Već duže vrijeme ništa od toga nemam. Prije sedam godina zadnji put sam sa svojom porodicom bio na moru. Sad čak i da nađem neki najjeftiniji smještaj u Crnoj Gori za ljetovanje, ne mogu sebi da priuštim. Dvije godine nismo nigdje izašli. Nemamo ni bicikl, a kamoli da spominjem automobil. Kada me neko od prijatelja pozove da idemo na kafu, izbjegavam to, jer znam da kasnije će biti da moram i ja platiti, a neću imati od čega. Svih sitnih zadovoljstava sa se odrekao!”- ispirčao je Nebojša.

Kondukterima plata uglavnom liježe na račun oko 20-tog u mjesecu, ali dok to dočekaju oni su već otišli u veliki minus.