Vrijeme je da se malo osvrnemo na događaje koju su obilježili našu prošlost, a koji su ostali velika tajna i misterija, te nisu uspjeli do kraja da se razriješe čak i nakon ovoliko godina.

Kao što imate priliku da vidite, danas ćemo da govorimo o Miss Jugoslavije koja je odnijela titulu 1978. godine, a njeno ime je Ljiljana Žikić Karađorđević. Iako mnogi od vas ne znaju, naročito mlađe generacije, ova misica je poginula sa puškom u ruci.

Sve ovo desilo se 1. aprila 1999. godine kada je izvršen napad na SFR Jugoslaviju. Liljana je rođena u Kragujevcu 9. marta 1957. godine, a cijelo svoje djetinjstvo provela je trenirajući balet, a na to se naročito fokusirala dok je išla u osnovnu školu.

Mjesto na kojem je najviše provodila vremena i gdje ste je uvijek mogli pronaći bilo je dječije kazalište ”Joakim Vujić”. Nakon njene smrti, Jugoslavija ju je odlikovala i Ordenom odbrane SRJ. Moramo napomenuti da je ona napisala i knjigu koju je posvetila svojoj djeci, a nosi naziv ”Kako ti je?”.

Iza sebe je ostavila šestero djece koji su teško pretrpjeli gubitak majke i to je ostavilo veliki pečat na njihov život. Sada se zalažu da jedna ulica u Kragujevcu nosi naziv njene majke, kako bi joj se barem na neki način odužili na hrabrost koju je imala.