Zadnjih nekoliko dana po društvenim mrežama možemo da vidimo jednu fotografiiju koja je postala veliki hit i to u kratkom vremenskom roku. Na osnovu nje možemo da vidimo kako dosta Balkanaca napušta svoje domove i odlazi u inostranstvo u potrazi za boljim životom, te kako bi svojoj porodici osigurali sve ono što ne bi mogli u svojoj zemlji.

Na slici koja kruži po internetu vidimo mnogo Bosanaca, Hrvata, Crnogoraca i Srba koji su se okupili u jednom kafiću u centru Berlina.

Oni su odlučili da se okupe i provedu lijep veče zajedno, a različitog su zanimanja. Neki su ekonomisti, matematičari, ljekari, fizičari, sociolozi, a ima i farmaceuta. Ovom slikom željeli su poslati jasnu poruku svima, a to je da nije bitno odakle ko dolazi i kakva ste osoba, nego da se možete lijepo družiti samo ako imate volju i želju za tim.

Najprije se slika pojavila u grupi ”Njemačku kutak”, gdje se uglavnom oglašavaju osobe koje su napustile svoje rodno mjesto i otišlo u tuđinu. Svi su oni mnogo se trudili kako bi dobili posao u Njemačkoj, a onda i tam napredovali, jer su tako povećali svoje prihode i samim tim omogućili bolji život.

Ali, neki su u komentarima napisali kako je ova slika i žalosna, jer nam pokazuje koliko mladih je moralo napustiti svoje domove, kako bi našli posao i mogli voditi normalan život. Žalosno je šta se dešava u zemljama Balkana, obzriom da tjeramo veliki broj mladih od sebe.