Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

BUDITE OPREZNI, TRUJU NAS! Ove namirnice nipošto nemojte uzimati, jer su otrovne! – Alternativa

Većina ljudi prilikom kupovine namirnica ne obraća pažnju na deklaracije koje se nalaze na njima, nego ih mahinalno uzimaju i stavljaju u korpu. Međutim, trebali biste više pažnje da posvećujete tome, jer nismo ni svjesni kakve stvari uzimamo i jedemo.

Postoji nekoliko namirnica koje biste trebali što više da izbjegavate, jer nisu dobre za vaše zdravlje. Sigurno ste za neke od njih i znali, ali ste ih ipak koristili. Ubijeđeni smo da poslije ovoga više nikada ih nećete pojesti.

PAŠTETA

Jedna od najnekvaliletnijih namirnica , svakako je pašteta, a koju mnogi konzumiraju i to jako često. Prilikom proizvodnje paštete koristi se najlošija kvaliteta mesa, jer je najjeftinija. Ukoliko biste pogledali deklaracije, vidjeli biste da je oko 50% sastojaka voda, kožica, razne iznutrice, so, masnoće, skrob.. Oni stavljaju mnogo soli, ali koju mi i ne sjetimo, jer dekstrozom dolazi do uništavanja ukusa slanoće. Ako ipak počnete sa uzimanjem vegeterijanskih pašteta sa ukuso paradajza, gljiva i slično, za njihovu proizvodnju se koristi mnogo biljnih ulja.

MARGARIN

Prilikom pravljenja margarina koristi se hidrogenizovanoo biljno ulje, to je ustvari proces kojim se tečne masti pretvaraju u čvrste. Pravljenjem margarina dolazi do stvaranja trans masti koje su glavni uzročnici nastanka lošeg holesterola kod ljudi, kao i do smanjenja dobrog HDL holesterola.

MAJONEZA

Suncokretovo ulje čini oko 75% majoneze. Ukoliko biste je uporedili sa slaninom, unijeli biste 100 kalorija više, a sa slaninom možete da dobijete i proteine i vitamine, koje nema u majonezi. Iako na nekim majonezama je naglašeno kako se koristi maslinovo ulje pri njenoj proizvodnji, vjerujte da to nije tačno, nego je uglavnom u pitanju suncokretovo ulje.