Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća već je počelo da se dešava pucanje joslovenske državne zajednice, ali estrada je pokušavala najviše da se odupre nacionalizmu. Neke od najvećih zvijezda na našim prostorima nastavile su raditi svoj posao, kao da ne postoji nikakvo zveckanje oružja.

Neki od najpoznatijih pjevača bili su Halid, Šemsa, Kemal, Sinan, Dragana , Mile, Brena, ali i Ceca. Ona je tada imala samo dva snimljena albuma u svojoj karijeri, da bi nakon pjesme ”Cvetak Zanovetak” dobila i nagradu za najuspješnijeg debitanta. Ona je potom sa Kemišom i Zoricom počela da snima svoj album pod nazivom ”Volim te”, gdje su najveći uspjeh imale pjesme ”Kupuj majko cipelice što imaju potpetice” , kao i ”Pustite me da ga vidim”.

Na početku njene karijere, najveća podrška su joj bili roditelji Mira i Slobodan, koji su je pratili na svim nastupima. Ceca je tada bila jako popularna u Bosni i Hercegovini, čak i više nego u Srbiji. Počela je u domovima kulture ili na nekim otvorenim mjestima držati koncerte, a uglavnom je to bilo u Sarajevu, Vlasenici, Brezi, Olovu i Kaknju.

Njen otac je dugo vremena išao sa njom, a koncerte joj je dogovarao porodični prijatelj Eso Samardžić. Prekretnica u njenom životu bila je proslava Nove godine, kada je Eso dogovorio nastup u dvije diskoteke u Sent Galenu, jer su bile udaljene samo nekoliko kilometara, a ona je tu noć odnijela 40 000 franaka. Ceca je u tajnoj vezi bila sa Harom oko šest mjeseci, a njen otac je najviše bio ljut jer se Ceca udala za oženjenog čovjeka.

Mnogo su se voljel sve do 1993. godine, kada su neki maskirani ljudi u vojničkim uniformama razdvojili Haru i Cecu. On je ispričao kako je bio zatvoren, tukli su ga i izivljavali se nad njim, da je na kraju imao samo 46. godina. Jednog dana došla je Ceca u logor, dala mu hiljadu maraka i odvukla do granice, te rekla kako je vrijeme da se razdvoje, jer ne želi da ga nosi na savjesti.