Užasna dva događaja koja su se desila u Egiptu, tačnije u Hurgadi privukla su veliku pažnju naroda širom svijeta i mnogi su u šoku od kako su saznali šta se tamo desilo. Naime, dvije žene je napala ajkula i usmrtila ih, i to dva dana zaredom.

Egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, istaklo je kako se ovo desilo u mjestu Sal Hašiš koje se nalazi u neposrednoj blizini Hurgade. Najprije se o tome počelo govoriti po društvenim mrežama, da bi kasnije i oni potvrdili da je to tačno.

”Ajkula je napala žene dok su plivale”- saopštili su oni.

Nastradale žene došle su na godišnji odmor iz Austrije i Rumunije. Što se tiče Jadranskog mora, ovdje nemamo preveliku opasnost od napada ajkula, jer ne zalaze tako često u Jadransko more i nema se razloga za strah.

1955. godine desila se tragedija u Budvi, kada je stradao student elektrotehnike Stevan Stevica Tomašević, a dolazio je iz Čačka. To se desilo 13.07.1955. godine. Lokalni ribari su nam otkrili kako je studenta napala velika bijela ajkula , te da je bila primjećena i od strane mornaričke službe, ali nisu uspjeli da je love. Prema njihovim navodima ajkula je bila duga čak sedam metara. O ovom događaju se nije odmah govorilo, nego tek poslije nekog vremena.

Obzirom da se u tom periodu nije smjelo mnogo govoriti o nesretnim slučajevima koji su se desili na jednoj od najatrakrtivnijih plaža na Jadranu, tako se i o tom događaju nije pisalo.