Dvadesettrogodišnja Matea Brandalik koja je iz Tuzle, trenutno živi u Beču, a mnogi za nju znaju jer tečno govori čak osamnaest jezika. Počela je učiti i devetnaest, iako mnogi smatraju da je tako nešto nemoguće.

Upisala je u isto vrijeme čak tri fakulteta: Orijentalistiku na kojem je fokusirana na persijski, turski i arapski jezih, Fakultet političkih nauka, te Slavistiku koja se zasniva na studiju ruskog, slovenskog i češkog jezika.

”Ne mogu da se sjetim kad sam tačno počela sa učenjem raznih jezika, ali sam kao mala zaista voljela da gledam televiziju i tako samo mnogo stvari upijala i pamtila. Kasnije sam samo te riječi kombinovala i sklapala rečenice. Možda sam počela sa tri ili četiri godine, ne znam tačno, jer sam bila jako mala i ne sjećam se tih trenutaka. Baš tako mala najviše me zanimao engleski i španski jezik, a kako su godine prolazile i drugi jezici su mi privlačili pažnju.

Ova dva jezika sam učila istovremeno. Engleski sam učila prkeo televizije i roditelji su me upisali na kurs, dok sam španski samo preko televizije. Kada sam imala šest godina oba jezika sam tečno govorila. Kada bi išla u škole za strane jezike , uvijek mi je bilo dosadno. Nekako bi uspjela izdržati dva mjeseca, a poslije toga samo molila roditelje da pitaju profesoricu za privatne časove.

Najteže mi je bilo naučiti irski. Trenutno sam fokusirana na njega i to je devetnaest jezik. Vjerovatno jer je on keltski jezi, a do sada se nisam susretala s njim. Dosta ljudi griješi jer misle da je on povezan sa engleskim, ali zapravo su dosta različiti.”- ispričala je mlada djevojka.