Kao što je prikazano na slici, semafori na raskrsnici nisu uključeni, a plavi automobil je zatvorio ulaz u raskrsnicu automobila br. 3 ispred raskrsnice.

Budući da semafori ne rade, situacija je ista kao kada raskrsnica nije regulisana, a sva vozila dolaze s jednako važnih prometnica. Primjenjuje se pravilo desne strane, odnosno na raskrsnici vozila koja zadržavaju smjer kretanja imaju prednost pred vozilima koja dolaze iz suprotnog smjera i skreću lijevo.

Osim toga, vozač automobila broj 3 ne može ući u raskrsnicu čak i ako ima prednost prolaska, ako se zbog gustog prometnog toka zaustavi na raskrsnici i time ometa ili ometa normalan protok vozila i pješaka.

Iz pomenutog razloga, vozač u automobilu 3 mora da čeka, ne smije ući u raskrsnicu, pa se prvenstvo prolaza rješava između automobila 1 i 2, gdje se primjenjuje sljedeće pravilo “vozač automobila koji na raskrsnici skreće ulijevo je dužan da propusti automobil koji dolazi iz suprotnog smjera i zadržava pravac kretanja ili skreće udesno”.

Redoslijed prolaza vozila kroz raskrsnicu je: 2, 1, 3 (ako se za vozilo 3 u međuvremenu raščisti saobraćaj u nastavku puta i ne nastanu neke nove promjene na raskrsnici).