Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

DO KRAJA ŽIVOT ANEĆETE PLAĆATI GRIJANJE! Paraćinac zasadio drvo koje naraste 20 metara! GRIJE BOLJE OD UGLJA! – Alternativa

Kako nam dolazi zimsko vrijeme, tako će doći i do povećanja troškova kako bismo izabrali adekvatan ogrev. Oni ljudi koji žive u zgradama i većim gradovima gdje je obezbjeđeno grijanje, nemaju ovaj problem i ne moraju se brinuti za dolazak zimskog vremena, jer kod njih dolazi do normalne isporuke toplotne energije.

Međutim, imamo ljude koji žive na selu, pa dok je lijepo vrijeme oni moraju sebi obezbjediti ogrev da bi imali za zimske dane. Za to oni moraju da izvoje poveliku svotu novca da bi mogli kupiti pelet, drva ili ugalj.

Uglavnom se traži neko rješenje koje bi moglo da pomogne ljudima u ovim situacijama, a u tome je uspio Zelimir Grkić koji živi u Paraćinu. On je na svom imanju zasadio oko 150 sadnica paulovnije, odnosno kineskg drveta koja je ime dobilo po kćerci ruskog cara Ani Pavlovoj. Interesantno je da ovo drvo ima veliku kaloričnu moć, odnosno da je bolje i od uglja.

Upotreba paulovnije u Kini je duga, procjenjuje se na oko 3 000 godina. Drvo je jak glatko i čvrsto, tako da se može upotrebljavati i za izradu namještaja, parketa, kao i peleta. Jedno stablo može da naraste i do 20 metara visine. Zelimir je jak zadovoljan ovim sadnicama, jer su za tri mjeseca narasle oko pet metara, a prečnik im je šest centimetara.

Ukoliko imate brigu kako ćete preživjeti zimu, onda vam je najbolje da na slobodnim površinama zasadite ovo drveće, jer brzo raste, korisno je i naredne godine možete da zasadite novu sadnicu.