Bivši šef Vaskularne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, profesor Medicinskog fakulteta, doktor Emir Solaković, u Njemačkoj je završio specijalizaciju za kardiohirurgiju. On je tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, odlučio da ispriča neke pojedinosti o zdravom životu, kao i o načinu življenja.

”Kad mi dođu stranci, prvo pitaju gdje se nalazi soba za pušenje. I onda počne jednu za drugom vući, jedu samo pite, maslanjake i tako danima. A onda se vrate u inostranstvo i nastavljaju sa svojim životima i drugačijem načinu življenja, što znači njima to nije obavezan način živjeljanja, nego oni tako hoće u Bosni.”- rekao je on.

”Na fakultetu imamo predavanje dva sata gdje govorimo o zdravom životu. To predavanje je tako dosadno i svi jedva čekamo da se završi. Šta vrijedi kada pacijent ode doktoru i želi njegov savjet i pomoć, a doktor ne može da mu pomogne!? I na televiziji se samo vrte loše reklame, kako da jedemo ćevape, a niko ne prikazuje kako trebamo jesti ribu.

Pa naš narod nema teorijske šanse da se zdravo hrani i živi, pa onda kada je stvarno zaglibio dođe kod mene i traži da mu pomognem, a njemu ostalo samo tri dana života. Ja im tada mogu samo da kažem da idu kući, uzmu pijesk i posipaju se njim, kako bi se navikli na zemlju.

Kada na televiziji vidite čovjeka koji izvodi gluposti o njemu svi govore i prepričavaju njegove događaje, a kada dovedete čovjeka koji ima diplomu i stvarno možete od njega nešto naučiti, vi onda mijenjate kanal.”- rekao je doktor.