Nikada nam nije lako da se izborimo sa viškom kilograma, bez obzira da li smo mladi ili stari. Čak je teže smršati u ozbiljnijim godinama, a nekoliko faktora djeluje na gubitak kilograma u 50+ godinama.

Dijetetičaarka Lori Čong koja je jako priznata na Medicinskom fakultetu Veksner koja se nalazi na Univerzitetima Ohajo, istakla je kako osobama u 50+ godinama nije lako gubiti kilograme jer se tada metabolizam dosta usporava zbog gubitka mišića.

Kada imate dosta aktivnih mišića na tijelu onda dolazi i do ubrzanja rada metabolizma. Ženama pored smanjena mišićne mase koja se dešava poslije pedesetih godina, dolazi i do raznih hormonskih promijena koje se dešavaju prije , ali i poslije menopauze, koje dodatno djeluju na smanjenje kilograma.

Ukoliko želite da što brže i lakše izgubite višak kilograma, onda morate da povećate fizičku aktivnosti i počnete sa treningom, konzumirate dovoljnu količinu vode, ali ne smijete zanemariti ni šetnju.

Bitno je naglasiti da morate voditi računa o unosu vlakana u organizam, kao i da što manje unosite šećer koji je glavni krivac za povećanje tjelesne mase.