Svake godie objavljuje se spisak imena koja su bila najpopularnija predhodne godine, i koja su se najčešće davala djeci. Tako su naveli da je 2021. godine najpopularnije žensko ime bilo Mija, dok je najviše dječaka dobilo ime Relja.

Postoji nekoliko imena koja se bore da ponesu titulu najpopularnijeg, a ono na šta se roditelji najčešće odluče jesu Matalija, Ema, Ela, Hana, Mila, Ane, Lara i Lea. Poznato je i ime Sofija, koje se sve češće pojavljuje na listi popularnijih imena.

U Jugoslaviji postojala su također najpoznatija imena, a u časopisu ”Nada”, pravio se spisak njih. Tako je navedeno 1981. godine da je najviše djevojčica ,čija imena možemo da čujemo u školama, na ulicama, restoranima ili u parkovima zvalo se Belinda, Žaklina, Izabel.

Od muških najčešća su bila Michael, Tomas, Michel i Rafael. Kao što i smai možete vidjeti u pitanju su strana imena. Mnogi se pitaju otkud roditeljima ideje da daju ta imena svojoj djeci, i to na našim prostorima!? Uglavnom su njihovi razlozi bili da žele dati djeci moderna imena.

Smiješno je bilo slušati da majka Mileva i otac Radojko imaju sina Michaela i kćerku Katrin. Ono što je mnogima i sada smiješno, jeste kada vide takva imena sa prizimenom koje se završava na ‘ići’ kakav je uglavnom slučaj kod nas.