Sve ov postaje jako trauumatično za Gocu. Po peti put se podvrgla vantjelesnoj oplodnji, a sada je otišla u Prag kako bi to odradila. Nada se kako će ovih dana da dobije pozitivne rezultate, odnosno da je došlo do oplodnje.

”Desi vam se razočarenje, zbog čega kažete da to nećete uraditi nikad više. Ona žena koja se nije našla u situaciji da mora uraditi proces vantjelesne oplodnje, ne zna kakav osjećaj se u tom periodu stvara. Nadamo se i želimo to silno, pa ćemo pokušati još jednom, pa ako Bog da daće. Najbitnije je da nećemo odustati! Još uvijek ne znam sa sigurnosti da li će otići u Prag. Ja sam ostvarena žena, koja je zadovoljna sobom, pa ne postoji niti jedan razlog zašto bih bila nesretna. Nisam ni od onih žena koje će lako da odustanu i da se ne bore. Ići ću dalje i truditi se sve dok moj život ne bude u opasnosti. Već imam kćerku Lenu o kojoj moram da se brinem. Ali, najbitnije mi je da sam živa i zdrava. ”- rekla je Goca.

Otkrila je kako je cijeli proces jako kompletan i da se mora stojički prihvatiti i neuspijeh. Ali da sve ovo djeluje jako iscrpljujuće za psihu!

”Nadate se svaki put, a ako se desi da ne uspijete onda počnete da polako padate, iako to ne biste željeli. Ali, ja ne želim da se prdajem, pa čak i zbog hormonskih terapija koje nisu lake za naše tijelo i organizam. Želim da vjerujem i da se može sve desiti, jer moj suprug i ja toliko želimo i zaslužujemo tu bebu. Bitno je da svako od nas misli samo pozitivno, pa čak i ako ne dođe do toga, moramo biti jaki i ne smatrati da smo manje vrijedni od ostalih. Pomirila sam se s tim odavno.”- nastavila je Goca.

Statistički gledano samo u Srbiji oko 18 posto parova ima problem sa začećem, a 50 posto njih koje se podvrglo vantjelesnoj oplodni je ovo prihvatilo kao jedini metod.