U Srbiji najveći broj domaćinstava koriste gas za grijanje i danas je jedan od najdominantnijih načina zagrijavanja na našim prostorima. Oko 65% dobijene i iskorištene toplotne energije upravo je zahvaljujući ovom energentu, dok samo 0,5% domaćinstava koristi drvo za zagrijavanje prostorija.

Stručnjaci savjeruju kako drva kao ogrev imaju mnogo veći potencijal, a ”gorivo budućnosti” će biti biomasa napravljena od brzorastućeg drveta. Mnogi već znaju o čemu se radi, a mi ćemo u budućnosti biti zahvalni biljci koja se zove paulovnija.

Ovo drvo raste brzo, za razliku od drugih vrsta drveća. U selu Markovac živi Goran Mirčić koji je na svom imanju prije otprilike šest godina zasadio plantažu ovog drveta. Na cijelom svijetu ovo je najbrže rastuće drvo, a Goran nam je otkrio kako ga je on zasadio samo iz radoznalosti i htio je saznati da li je istina ono što se piše po internetu.

I sam je otkrio da nije mogao vjerovati da postoji drvo koje će za tako kretko vrijeme da dostigne tu visinu, ali i da može biti tako korisno za ogrev. Što se tiče ograva, Goran o tome više i ne razmišlja, jer je energetska vrijednost paulovnije velika.

”Nije ovo drvo kao ostala, koje ćete samo posjeći i staviti u Smederevac, nije ono za toga! Ono ima izvanrednu vrijednost kada se izdrobi i napravi od njega pelet. Čak se može primjenjivati i kao komponenta pri stvaranju peleta od bukve ili nekih drugih materijala.”- istakao je Spasojević.