Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

”Hljeb će koštati 10 eura!” Loše prognoze dolaze iz Hrvatske, Njemačke i Austrije! NESTALO ULJA I BRAŠNA, a evo od čega još strahuju! – Alternativa

Nakon što je počeo rat u Ukrajini, došlo je do velikih promijena u cijelom svijetu, naročito kada su u pitanju osnovne životne namirnice. Jednostavno se desila ”eksplozija” cijena, a poljoprivrednici upozoravaju da ovo nije kraj.

Potpresjednik Udruženja poljoprivrednika Slezvig- Holštajna, Klaus Peter Luht, rekao je kako će uskoro jedan hljeb da košta deset eura. Najveća cijena osnovnih prehrambenih namirnica primjeti se u supermarketima, a ljudi su najviše uzimali brašno i ulje.

U pojedinim diskontima došlo je do povećanja životnih namirnica, i to čak 150 njih. Kilogram brašna je porastao za 15,6 posto, a tost hljeb koji je koštao 79 centi poskupio je na 89 centi. Cijena bio kafe je porasla za čak jedan eura i to u toku jednog dana. Pojedini proizvodi mogli po skroz da nestanu sa polica u supermarketima, a to su marmelada i suncokretovo ulje.

Još u ranim jutarnjim satima dolazi do rasprodaje ulja i to cijena navečer bude 1,39 eura, dok u jutarnjim satima bude 1,79 eura. Jozef Šrof istakao je i da u Austriji dolazi do naglih skokova cijena prehrambenih namirnica, a najčešće su to cijene hljeba i svih vrsta peciva.

Živinari kukaju Austrije da dolazi i do poskupljenja stočne hrane, dok je cijena mesa ostala ista, pa im se ne isplati ni uzgajati. Rusija i Ukrajina su najveći izvoznici žitarica, pa nam ostaje u narednom periodu da vidimo kako će se odvijati situacija.