Hrvatski istoričar Goran Šarić oglasio se na svom Facebook profilu povodom svih dramatičnih događaja koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, pa htio dati svoj sud. Napisao je naslov ‘Srbi , ni po koju cijenu ne dajte Kosovo’. Na osnovu ovog statusa želio je da pokaže koliko su Kosovo i Metohija bitni za Evropu cijelu, a ne samo Srbima.

Po njegovim riječima, 1989. godine hrvatski novinar Darko Hudelist objavio je svoju knjigu pod nazivom ‘Kosovo- bitka bez iluzija’. Već tada je i sam vidio kako uvijek uz riječ Kosovo, provlači se i riječ bitka. Kosovo je zapravo bitka, i to ona bitka koja se vodi već vijekovima.

Oko Kosova se od pamtivijeka vode smrtonosne borbe, a do kada će one trajati to rijetko koja osoba i zna. Za Kosovo možemo da kažemo da je metafora bitke koja se vodi u svakoj osobi. Svaka osoba nekada ima neku tačku poslije koje nema nazad u životu. Ukoliko nemaš neku granicu dostojanstva, slobodno možemo reći da nisi čovjek. Pa čak ni veće sile koje su jurile premma Kosovu nisu uspjeli da ga slome, a oni su se predstavljali kako pomažu Srbiji i bacaju ‘humanitarne bombe’.

Sad naročito nema nazad, kada je došao kraj i raspad Zapada. Kada su u ‘oazi demokratije’, odnosno u Americi nasilnici i demonstranti uspjeli provaliti u Vašington, tačnije u Kongres. Kada se Englezi tuku po ulicama kako bi dobili koji litar benzina više. Kada cijela Evropa strahuje da li će uskoro doći do ‘hladnoće iz Rusije’.

‘Kosovo je bitno za svakog Evropljana. Pogledajte samo film ‘Blue Circle’ koji je star preko četrdeset godina, a u kojem možete vidjeti kako treći svjetski rat počinje upravo sa tromeđe Bugarske, Srbije i Albanije.”- rekao je Goran.