Primitivni trend koji vlada u Crnoj Gori, po kojem trudnice abortiraju ako ne nose muško dijete, nije samo pojava kod naših komšija.

  • Bila mi je to prva trudnoća, nismo insistirali da znamo pol deteta, a onda mi je ginekolog na pregledu u 4. mesecu otkrio da je devojčica. Iznenadila sam se, ne znam ni da li je bilo pozitivno ili negativno, jer smo suprug i ja jako želeli dečaka, a već smo počeli da smišljamo imena. Razmišljala sam šta bih rekla svom mužu, jer je on oduvek sanjao o porodičnom životu okružen sinovima. Uopšte me nije bilo briga. Otišao sam kući i rekao mu direktno, bez oklevanja: „Čekam devojku“.
  • Skoro se onesvestio, potpuno je prebledeo. Prvo me je pitao da li sam sigurna, a onda „šta ćemo sad“, kao da sam u stanju da uradim bilo šta osim da rodim dete. Sutradan je zakazao pregled polovine deteta na čuvenoj beogradskoj klinici, a kada je utvrđeno da je devojčica, više nije imao onaj žar i sjaj budućeg oca. Kao da mu je stalo. Ne znam ni zašto, ali nekako mislim da se još nije pomirio, jer su prošle dve godine od mog rođenja.

On voli našu ćerku, ali me i dalje muči taj osećaj, pa bi više voleo da abortiram. Još nemamo drugo dete, ne znam ni da li želi, možda se plaši da će ponovo biti devojčica – kaže Andrijana iz Beograda.

I kod nas je ovo dobro poznato ginekolozima sa dugogodišnjom praksom:

– To nije slučaj samo sa Crnogorcima, a takvih primera imamo dosta. Jednostavno, žene su ponekad nezadovoljne polom deteta, pa se odluče na abortus. To je češće slučaj sa drugim ili trećim detetom, nego u prvoj trudnoći.

  • Ako je bračni par, na primer, dva puta dobio devojčicu, a sada u trećoj trudnoći žele dečaka i ponovo dobiju devojčicu, često se odlučuju na taj korak jer jednostavno nisu dobili ono što su želeli – kaže ginekolog Gordana. Obradović. , nisu uvek iskreni.

Pored pola deteta, devojke se na abortus odlučuju i zbog loše materijalne situacije ili ako partner na tome insistira. Abortus dece suprotnog pola praksa je i u drugim istočnoevropskim zemljama – Albaniji, Makedoniji, Kosovu, ali i Kini, Velikoj Britaniji, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Zakonski je moguć abortus do 10. nedelje trudnoće, pol deteta se najčešće utvrđuje u 5. mesecu trudnoće, ali raznim invazivnim i neinvazivnim metodama pol se može odrediti već u 9. Nedelja.

Invazivne metode obuhvataju biopsiju, dok neinvazivne metode obuhvataju testove koji su na našem tržištu već nekoliko godina.