Hrvatski istoričar Goran Šarić, oglasio se sada povodom dramatičnih događaja koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, gdje je na svom profilu na društvenim mrežama napisao ”Srbi, ne dajte Kosovo ni po koju cijenu”. On je tada objasnio kako je Kosovo jako bitno za svakog stanovnika Evrope, a ne samo za Srbiju.

Kosovo je bitka bez iluzija, tako je 1989. godine nazvao svoju knjihu Darko Hudelist koji je istakao kako kad god se spomene Kosovo s njim se treba povezati i riječ bitka. Kosovo je zapravo bitka. Bitka koja se vodila vijekovima i koja će uvijek trajati.

‘Kosovo prestavlja metaforu za bitku koja se u svakom od nas odvija, bez obzira odakle dolazimo. Svako od nas kod sebe ima onu tačko koja nam predstavlja mjesto odakle više ne možemo nazad. Ako nemamo granicu koju nam pokazuje dostojanstvo, onda nismo ljudi. Pa sjećate li se samo koliko je Srba u Mitrovicima, dovikivali: ‘Odavde nema nazad!?’.

Nije ništa bolje bilo ni 1999. godine kada su najveće sile Amerika, Evropska unija Velika Britanija počele da bacaju svoje bombe po Kosovu. Zapad se sad raspada, u Americi se provaljuje po Kongresima u Vašingtonu, i ni tamo nema nazad. Vidimo kako u Velikoj Britaniji ljudi idu za cisternama danima kako bi nasuli gorivo. Ciejla Evropa strahuje od velike zime koja nam slijedi.

Kosovo je bitno za svakog stanovnika Evrope, pa moramo biti oprezni jer svi znaju o priči koja godinama kruži da će treći svjetski rat početi da se vodi između Bugarke, Srbije i Albanije. ‘