Ko god je riješio da ide u inostranstvo u potrazi za poslom i boljim životom, najprije se informisao o troškovima koje ima u toj zemlji. Sve je potrebno lijepo da se stavi na papir, kako bi se znali koliko ide na stan, koliko na prevoz, ali i na kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Damir Lentar preselio se u Nejamčku prije pet godina i sada živi u mjestu Baden-Baden koji se nalazi u blizini granice sa Francuskom. On je nekoliko puta do sada podijelio na svom profilu kako zaista izgleda život u ovoj zemlji, te svima pomaže oko informacija koje su im potrebne prije odlaska u ‘obećanu zemlju’.

Prema riječima Damira, jako je bitno u kojem gradu živite, jer u većim gradovima imati ćete veće plate, ali ujednu su i troškovi mnogo veći. Ali, u manjim sredinama imati ćete manje troškove, kao i manje plate. Skoro je objavio jedan video u kojem je do svakog detalja objasniko kakve su cijene u Njemačkoj, a najviše se bazirao na Baden- Baden:

” Prvo na šta morate obratiti pažnju jeste stan, jer kada dođete u Njemačku za jednu porodicu je dovoljan trosoban stan koji košta oko 700 eura, ako se oduzme grijanje. Pored toga trebate izdvojiti oko 200 eura na račune. Da biste dobili stan kod njih morate uplatiti tri stanarine unaprijed, što znači oko 2 100 eura odmah im dati. U suštini da bi ušli u stan treba vam najmanje 3 000 eura. Drugi trošak vam je namještaj za taj isti stan.”- ispričao je Damir.

”Prilikom uzimanja stana obratite pažnju da on nema kotlaonicu, jer tada ćete imati i velike račune za vodu, jer će peć u sobama da bude na struju, kao i bojler, a sve to mnogo troši električne energije. Neće vam se isplatiti nikako. Dobro je ako uspijete pronaći stan koji ima bojler, a da zagrijava vodu i za radijatore i za kupanje.