Iako mnogi ne obraćaju previše pozornosti na ono što piše na etiketama kada kupuju hranu, artikli u trgovinama nisu tako novi kako se čine. Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati, a evo i objašnjenja:

Paštete

Paštete spadaju u grupu proizvoda najniže kvalitete. Za paštete se uglavnom koristi ono najgore meso, jer je najjeftinije. Oko 50 posto paštete čini sljedeće stvari koje uopšte nisu meso: voda, masnoće, kože, iznutrice, izolati, škrob, sol, začini… Sadrže veliku količinu soli koja nije tako dobrog okusa, jer se dodaje dekstroza. maskirati okus slanosti . U posebnu kategoriju spadaju takozvane vegetarijanske paštete od soje, gljiva, pradajza…

Margarin

Margarin je hidrogenirano biljno ulje, obično suncokretovo ili kukuruzno. Proces hidrogenacije podrazumijeva pretvaranje masti iz tekućih u krute, a po zakonu se margarinu moraju dodati vitamini A, D i E kako bi sastav bio što sličniji maslacu. U procesu proizvodnje margarina nastaju trans masti i smanjuju dobar HDL. Konzumacija margarina stoga je povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Majoneza

Oko 75% majoneze se pravi od suncokretovog ulja. 100 grama majoneze ima više kalorija od 100 grama slanine, ali ćete u slanini pronaći nešto proteina i značajne količine vitamina. Lagana majoneza ima manje masti, ali još uvijek nema nutritivnu vrijednost. Majoneza s maslinovim uljem ima do 15 posto maslinovog ulja, a ostatak je suncokretovo ili kukuruzno ulje.

Energetska pića

Sadrže stimulanse poput kofeina, taurina i preko 10 posto šećera, osim ako su u dijetalnim verzijama. Ovi proizvodi sadrže znatno više kofeina od kave. Stimulansi povisuju krvni tlak, ubrzavaju rad srca, utječu na kvalitetu sna i dehidriraju organizam. Kombinacija s alkoholom je opasna, jer energetska pića djeluju stimulativno, a alkohol depresivno. Stimulirajući učinak energetskih napitaka onemogućuje procjenu koliko ste alkohola zapravo popili i kako to utječe na vas.