Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Loše prognoze dolaze iz Austrije i Njemačke: ”Hljeb će biti 10 eura!” Nemaju ulja i brašna, a evo šta još nema.. – Alternativa

Rat u Ukrajini odrazio se na cijelu Evropu, zbog čega je došlo do naglog povećanja cijena svih životnih namirnica. Iako je do sada već bilo povećanja cijena, poljoprivrednici iz Njemačke upozoravaju da bi uskoro mogla da se desi prava ”eksplozija”.

Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika, Klaus- Peter Luht, istakao je kako možemo očekivati cijenu hljeba i do deset eura. U Supermarketima već je došlo do naglog skoka cijena, a najveće nestašice se ulja i brašna. Čak se ne zna kada bi mogla ponovo doći nova roba.

U pojedinim diskontima je sada došlo do povećanja cijena kod 150 proizvoda, a do kraja sedmice bi moglo na još toliko. Kilogram brašna sada možete kupiti za 45 centi, pti čemu je došlo do rasta cijene za 15,6 posto. Bio kafa je skuplja za jedan eura, dok tost hljev umjesto 79 centi došao je na cijenu od 89 centi.

Sa polica su nestali pojedini proizvodi, kao što su mermelada i suncokretovo ulje. Još u ranim jutarnjim satima bude sve rasprodato, iako je cijena oko pet eura. Obzirom da se radi o velikim nestašicama, očekuje se da litar ulja bude i deset eura. U Austriji je došlo do poskupljenja hljeba i peciva za čak dvadeset posto.

Očekujemo da bi cijene svih peciva i ulja u narednih nekoliko dana mogle poskupiti i do dvadeset posto, rekao je Šrot Jozef, odnosno predsjednik austrijskih pekara. Ovo je dokaz da nije došlo do poskupljenja sirovina, nego je ujedno i energenata.