Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Loše prognoze iz Austrije i Njemačke: ”Hljeb će koštati 10 eura!” Nema ulja i brašna, a evo šta će još nestati.. – Alternativa

Rat u Ukrajini odrazio se na cijelu Evropu i svijet, pa vidimo kako cijene iz dana u dan sve više rastu. Privrednici iz Njemačke upozoravaju da trebamo biti oprezni i spremni na sve što nas očekuje u narednom periodu.

Prema riječima presjednika Udruženja poljoprivrednika Slezvig- Holšajna, odnosno Klaus Peter Luhta, hljeb bi mogao još više da poskupi, te da bi njegova cijena mogla da bude i deser eura. Svaki dan se prazne police u supermarketima, koliko god da radnici pokušavaju napuniti, pa se najviše prodavaju ulje i brašno.

Došlo je i do povećanja cijena drugih namirnica, pa na osnovu analiza došlo je do povećanja najmanje 150 namirnica. Kilogram brašna možete kupiti po cijeni od 45 centi, što znači da je došlo do povećanja cijene za 15,6 posto. Bio kafa je skuplja za euro, dok tost hljeb je 89 centi dok je prije bio 79.

Luht otkriva da bi moglo doći i do potpune nestašice ulja i mermelade. Još rano ujutru, čim su prodavnice otvorene ljudi su nagrnuli i pokupovali ulje koje je bilo po cijeni od 1,39 eura, da bi isti dan cijena ulja skočila na 1,79 eura. Jozef Šrot je istakao da se u Austriji očekuje poskupljenje hljeba i peciva za čak 20%.

Obzirom da su Rusija i Ukrajina jedni od vodećih proizvođača pšenice, živinari kukaju kako je i hrana za stoku poskupila, pa tako i da treba doći do poskupljenja mesa, kao i jaja. Ostaje nam da vidimo do kada će cijene ovako da rastu, a plate idalje ostaju iste.