Meso sa roštilja, po mišljenjima mnogih najbolje se kombinuje sa crnim lukom, ali poslije toga većina osjeti veliki osjećaj težine u želucu. Mnogi se pokaju što su to ikak konzumirali, pa kažu ‘nikad više’, ali naravno ponovo to uzimaju.

Jasno nam je da je ovo jelo postavljeno visoko na ljestvicu svima najomiljenijih. Neki su ljubitelji pljeskavica, drugi bijelog mesa, ćevapa ili crvenog mesa, ali uz svakog od njih najbolji prilog je luk. Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić istakao je kako je ovo jedna od najgorih i najlošijih kombinacija, te odlučio da objasni šta je to najgore kada je u pitanju roštilj.

”Veoma je bitno da izaberete kvalitetnu vrstu mesa. Ni mesa koja uzimamo u restoranima nisu tako dobra, kako nam se predstavlja. Oni samelju meso, a onda se u njega doda dosta antioksidativnog koktela ulja, malo senfa i uz to origana. Sve se dobro promiješa i pusti se da odstoji oko deset sati na hladnoj temperaturi.”- istakao je on.

”Poslije toga slijedi termička obrada, gdje je već crveno meso dobilo dovoljno prooksidantne materije,a da bi se to neutralisalo onda se dodaje i marinada. Isto se radi i sa kobasicama. Jedino kada je u pitanju svinjski vrat, njega natope marinadom i ostave da stoji cijeli dan. Međutim, najbitnije je izabrati i kvalitetan ćumur za roštilj.

Od ćumura mora da se stvori žar, a greška je kad on gori i stvari mnogo dima. Toplota koja se tada stvara djeluje na meso, pa tek kad ćumur izgori i napravi se dovoljno žara, vrijeme je da počnete peći meso.”