Profesor doktor Vojislav Perišić, poznati je gastroenterolog koji je priliko gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji otkrio kako se u jajima i mesu nalazi veliki broj razni otrova, koji mogu ugroziti ljudkso zdravlje. Ugroženi su apsolutno sve namirnice, pa čak i one koje kupujemo na pijaci i mislimo kako su zdrave.

Prema njegovim riječima, najveći problem predstavlja hrana koju konzumira životinja koju ćemo mi poslije da konzumiramo, odnosno kakve hemikalije se zadržavaju u njenom tijelu. Postoje razne metode kako da provjerimo kvalitetu mesa.

”Kada uzimamo jaja iz masovne proizvodnje, ona uopšte nisu zdrava ni hranljiva iako mislimo da jesu. I kada uzimate jaja sa pijace ne znate kako je taj seljak kljukao svoje kokoši i da li im je davao neki koncentrat. U Evropi su jedinoo zdrava jaja koja dolaze iz Holandije, jer tamo postoji zakon koji se mora poštovati, a odnosi se na zdravu ishranu kokoši. Ako su jaja prirodna u njiima nije prisutna salmonela, dok koke koje se nalaze u masovnoj proizvodnji lako obolijevaju od salmonele.”- ispričao je doktor.

Otkrio je da kada jaja skuhamo, možemo otkriti u kakvom stanju se ona nalaze. Ukoliko je žumanjak narandžast , gotovo crven kada se presječe kuhano jaje, onda je to znak da je jaje prirodno.

Doktor je priznao kako je došlo vrijeme kada ne možemo biti sigurni ni šta jedemo, jer proizvođači truju meso samo da bi dobili što više, dok im kvalitet nije nimalo bitan.