Jelena Dimitrijević, majka dječaka Kokija, svoju priču započela je ovako: ”Ta porodica iz Italije, da se prvog novembra nije odlučila da mom Kokiju daju jetru od njihovog rođaka Konstantina, moj dječak sada ne bi bio živ, a Bog sami zna i šta bi sa mene bilo!”

Od operacije je prošlo nešto više od godinu dana, a dječak se sada osjeća dobro. Od samog rođenja imao je problema sa zdravljem, žučni putevi mu nisu bili dovoljno razvijeni, pa ni jetra nije mogla normalno da funkcioniše.

”Od kako se rodio provodio je dane kod ljekara na raznim pregledima. Više je bio u bolnicama, nego sa svojim vršnjacima da se igra. Ljekari su nam tada rekli da je jedino rješenje uraditi transplantaciju jetre, kako bi nastavio sa normlanim životom.

Prvu operaciju imao je prije četiri godine koje je finansiralo Republički fond za zdravstveno osiguranje. Žučni putevi nisu bili dovoljno razvijeni i vremenom je nastala ciroza jetre. Godinu dana smo nas dvoje proveli na Institutu za majki i dijete, gdje smo se bukvalno borili z anjega. Svakim danom su se razvijale razne komplikacije, gdje sam se pitala da li ćemo dočekati naredni dan. Jedino rješenje bila je transplantacija jetre.

Uz pomoć države, uspjeli smo da pronađemo donora, te nakon svih analiza utvrđeno je da postoje sve podudarnosti da primi jetru. Prvog novembra urađena je peracija, koja je na svu sreću prošla uspješno!”- rekla je Jelena.