Mirjana iz Beograda doživjela potpuno pomračenje na porodu i nikada goru traumu dok je bila na porođaju a i narednih 5 dana dok je ostala u bolnici sa bebom. Iako su ovo Mirjani trebali biti najsretniji dani njoj je ostalo u sjećanju samo vrijeđanje i strah za njen život i život tek rođene bebe.

Mirjana je ispričala svoju priču i šta je sve preživjela tokom porođaja u Višegradskoj.

“Moja je bila jedna od onih urednijih trudnoća, gdje sam samo obavljala preglede po protokolu. U domu zdravlja sam odlučila da vodim trudnoću. Već sam bila u sedmom mjesecu trudnoće kada su vlasti proglasile pandemiju k0r0ne, i od tog trenutka sam nadalje šreglede znala čekati po nekoliko sati iako sam imala zakazan termin.”

“CTG je bio posljednji pregled koji sam obavila u toj ustanovi, a čekala sam punih 8 sati nakon pregleda da doktor pregleda rezultat. Nalaz je bio uredan i trebala sam doći nakon 7 dana. Ali odma naredni dan pukao mi je vodenjak, u 2 ujutru su krenuli trudovi a u 3 sam već bila na porođaju.”

“Doveli su me do ulaza u porođajni dio, tu je bila jedna sesttra koja je upisivala podatke, koju je potom neko pozvao i ona je otišla meni rekavši da je tu sačekam. Čekala sam je da se vrati punih 45 minuta. Vodenjak mi je neprestano curio a u wcu nije bilo ni toalet papira niti sapuna i uslovi su bili totalno nehigijenski.”

new born infant asleep in the in hospital room

“Dva sata sam bila spojena na CTG aparat nakon čega dolazi doktorica i goovori mi da aparat nije bio dobro spojen i da moramo ponovo. Poslije sam ležala još 3 sata prilikom čega su me babice obišle samo 2 puta i to uz komentar šta si se naštimala da spavaš, drmaj stomak rukom da se beba razbudi, a druga je komentarisala ajde miruj neće beba brže ako je budeš tresla.”