Iako mnogi vjeruju da ne postoji, ima veliki broj ljudi i koju su u strahu od tradicionalne magije koja potiče sa istoka Srbije. Vlakška magija najviše se povezuje sa Homoljskim planinama, kao i cjelokupnim tim krajem. Najviše je prisutna na području Negotina, Bora, Majdanpeka i Zaječara. Najveće uporište vlaške magije u cijelom svijetu jeste u negitinskoj pokrajini.

Ovaj dio ima veliki problem, jer turisti ne žele da odlaze u ova mjesta, bojeći se za svoj život i živote svojih najmilijih. Ona je jedna od najmoćnijih magija u ovom stoljeću. Kako se govori, ova magija može da opstane u jednoj porodici decenijama, jer se prenosi sa jedne generacije na drugu.

Uglavnom su prenosioci žene. Mnogi stručnjaci su istakli da je fenomen. Vlašle vračare su ubijeđene da se u životu sve može uspjeti, ukoliko osoba bude u kontaktu sa mrtvima i vanzemaljskim silama. Najjači učinak imaju oni rituali koji se sprovode između Božića i Bogojavljanja.

Tajne Vlaške magije čuvaju se unutar jedne porodice i od nasljeđuju se isključivo od najstarijih Ruselja. Ukoliko jedna djevojka želi da postane vlahinja i prisustvuje odredima, to može samo kada napuni dovoljno godina. Cijeli proces zasniva se na paljenju vatre kako bi se prizvali samani ili vile. Da bi se postigao potpuni efekat, neophodno je i da se pojedine slike potapaju u tačno određenim vremenskim intervalima. Vlasi su došli iz Rumunije i pokušavaju na sve načine sačuvati svoju vjeruj, kulturu i običaje.

Simptomi koji ukazuju da na vas djeluje vlaška magija su depresija, česte glavobolje, počinjete se odavati raznim porocima, sa bližnjima se svađate i slično. One se prave na konac, nokte, kosu, određeni komad odjeće ili dijelove tijela životinja.