U posljednjih sto godina nismo imali ovakve temperature u junu, jer su daleko iznad prosjeka. Posljednjih nekoliko godina nismo imali priliku da imamo ovako toplo ljeto, a ovao visoke tempertaure mogu da nam donesu i nagle promjene vremena.

Upravo to se i sada desilo. Na Balkanu je zadnjih nekoliko dana obilježeno veliko nevrijeme koje je praćeno grmljevinom, velikom količinom padavina, jakim vjetrom. U pojedinim dijelovima pala je i velika količina leda.

Obzirom na sve navedene klimatske promjene koje se iznenada dese, došlo je i do poplava širokih razmjera širom zemlje i regiona. U Srbiji je zabilježeno veliko i razorno nevrijeme, praćeno velikim udarima vjetra, kišom i ledom, a najviše je pogođen Vladičin Han.

Počeo je padati led, tolikom brzinom i u velikim količinama, da je u jednom trenutku izgledalo kao da je zima vani, a ne pola juna. Vjetra je puhao nevjerovatno jakom brzinom da je uspio isčupati drveće, a došlo je i do obustave saobraćaja na mnogim lokacijama.

U Lepenicama je padao led koji je bio veličine jajeta, pa je samim tim došlo i do uništavanja usjeva. Za sada nije došlo do procjene štete, ali već se vidi da su ogromne.