Snežana koja ima 33. godine radila je dugo godina u Beogradu, imala šefovsku poziciju a samim tim i dobru platu. Kada su ona i njen suprug Zlatko dobili dijete, shvatili su da u Srbiji neće moći nastaviti sa svojim životom, jer njihovo dijete neće imati dobru perspektivu, pa su preko noći odlučili spakovati kofere i zauvijek napustiti domovinu.

Kupili su karte, ali samo u jednom smjeru i zauvijek napustili Srbiju te se upotili u Švedsku. Kako su nam otkrili Švedska ima problema sa radnicima jer im nedostaje ranika za čak 72 zanimanja.

Plate su im odlične, a Švedska svaki da objavljuje mnoštvo oglasa kako bi dobila svoje radnike. Za posao mogu da se prijave svi, pa čak i državljani zemalja koji nisu u Evropskoj uniji. Najviše su im potrebni IT stručnjaci, medicinsko osoblje, ljekari i građevinari. Najveću platu za svoj rad dobijaju ljekari, kojima je mjesečna plata oko 5 000 eura. Snežana i njena porodica su u Švedskoj već godinu dana , odlično su se snašli i uopšte nemaju namjeru da se vraćaju u Srbiju.

”Skoro šest godina radila sam u jednoj našoj internacionalnoj banci. Postigla sam mnogo , došla do šefovske pozicije, imala dobru platu za svoj posao, ali nakon što sam dobila dijete moje mišljenje se dosta promijenilo. Slobodno možemo reći da je to za mog supruga i menne bila jedna prelomna tačka, koja nas je natjerala da krenemo dalje.”- ispričala je Snežana.

”Kada smo došli ovamo poslala sam toliko prijava za posao, danima sam bila samo priključena na aplikaciju i tražila koji posao bi bio idealan za mene. Na kraju sam se zaposlila u jednoj automobilskoj kompaniji i super mi je.”- dodala je ona, te ističe kako je potrebno mnogo radnika i u Njemačkoj, Norveškoj, kao i u Finskoj.