Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Niko ne zna pravi odgovor! Znate li što kod nas prezime završava na ”ić”!? – Alternativa

Kao što ste i sami mogli da primjetite, prezimena na našim prostorima uglavnom se završavaju na ”ić”. Da li ste se ikada zapitali zašto je to tako, koji je tačan uzrok ili ste ipak nekada čuli kako je došlo do toga!?

Mnogi su se pitali odakle potiče njihovo prezime. Povezivali ga sa raznim stvarima i situacijama iz prošlosti, ali često bi to bilo daleko od pravog razloga.

Kada se rodimo dobijemo prezime , odnosno nasljeđujemo od svojih roditelja. Najčešće uzimamo očevo prezime i tako se širi porodično naslijeđe. Sve se prenosi sa generacije na generaciju, muškarci obično čuvaju svoje prezime, dok žene na vjenčanju uzimaju prezime muža.

Mnoga prezimena na našim prostorima završavaju se na ”ić”. Prilikom nastanka prezimena slovenski narod je upotrebljavao mnogobrojne sufikse. Nastavak ”ić” značava nešto mlado i malo, dok njihov nastavak ”ović” znači ”potomak od..”. Kada sada znate značenje sigurno vam je sve mnogo više jasnije.

Najčešće prezime u Bosni i Hercegovine je Hodžić, a poslije njega Kovačević. Zatim slijede Marković, Petrović, a ima i mnogih sa prezimenom Delić.