Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

NIPOŠTO LUK NE JEDITE SA ĆEVAPIMA: Ovo je velika greška, a doktor opisuje šta se dešava tada u vašem tijelu! – Alternativa

Većina ljudi voli da kombinuje crni luk sa mesom sa roštilja, ali koliko vas tada u želucu osjeti jak pritisak!? Svugdje u svijetu, a naročito na zemljama Balkana, jela sa roštilja su omiljena. Neko voli da jede kobasice, neko ćevape, piletinu ili pljeskavice, ali šta god da je na meniju uvijek je pored postavljen luk.

Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić, poželio je svima da objasni koliko ova kombinacija može biti loša i opasna po ljudsko zdravlje, te šta tokom roštilja može da bude najopasnije. Dodao je i kako nije preporučljiva upotreba marinada, jer one neutrališu štetne sastojke.

”Najbitniji je izbor mesa. Onda se to meso samelje i u njega doda antioksidantni koktel ulja. Doda se još maslinovo ulje, senf i origano, te se dobro izmiješa i ostavi u frižideru da odstoji oko destek minuta. Natapanje ovakvim uljima ima jako antioksidativno dejstvo. Poslije toga dolazi do termičke obrade mesa, da ukoliko se desi da je crveno meso dobilo prookdidantne materije, to može da se uništi i neutrališe sa marinadom.

Isto se radi i sa kobasicama. Meso se dobro pomiješa sa ostalim sastojcima i tako stoji nekoliko sati kako bi se sjedinilo. Meso poput svinjskog vrata stavlja se u marinadu i tako stoji cijeli dan. Kada hoćemo da pečemo meso na roštilju, trebamo prvo napraviti žar od ćumura, a ne dozvoliti da dim ide po mesu.

U tom dimu nalazi se mnogo toksičnih ugljovodonika, kao i mikropartikula koje mogu biti opasne po zdravlje. ”- istakao je doktor Perišić.