Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

NON STOP IMATE GASOVE I ONI UŽASNO SMRDE: Iznenadit ćete se kad čujete zbog čega vam se to dešava! – Alternativa

Prosječna osoba svakdnevno zna proizvesti do pola litre plinova u svojim crijevima. Ukoliko se ta količina fino rasporedi to može biti i do 15-ak elegantnih pražnjenja dnevno. Ali priznajte, ima dana kada se osjećate kao da ste prešli normu. Zašto je to tako?

Gastroenterologinja Patricia Raymond objaasnila je sve što ste ikada željeli znati o djelatnosti koje se svi srame.

To je fiziološka potreba, poput pražnjenja crijeva. Sve što trebamo učiniti je osloboditi crijevne plinove koji se nakupljaju prilikom probave hrane. Dio je zbog gutanja zraka tijekom jela ili razgovora. U trećem slučaju to je posljedica razmnožavanja bakterija u crijevima.

Zdrava hrana

Nije svaka hrana koju jedemo prerađena. Sve što tanko crijevo ne može probaviti odlazi u debelo crijevo, gdje se “kuha”. Nažalost, za najsmrdljivije plinove možete zahvaliti najzdravijoj hrani. Voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke stvaraju miris. Luk, brokula, kupus i klice sadrže ugljikohidrate koje želudac i tanko crijevo također ne mogu probaviti.

Previše zraka

Potvrdili smo da nije svaki golub koji pustimo plin iz naših crijeva. Neki su i zrak koji progutate. Dobra vijest je da su bez mirisa, za razliku od skrivenih prigušivača napravljenih od čistog plina. Ljudi koji brzo jedu, žvaču žvakaću gumu ili piju puno gaziranih pića obično gutaju više zraka.

Digestija

Vratimo se sada onoj gore spomenutoj smrdljivoj tišini. Ako se osjećate posebno neugodno zbog plinova, to bi moglo značiti da vaše tijelo ima problema s razgradnjom određenih hranjivih tvari. Svatko drugačije reagira na različitu hranu, ali najčešće probleme uzrokuju šećeri u ugljikohidratima i laktoza.

Ozbiljnije stvari

Normalno je da količina i “kvaliteta” vjetra varira iz dana u dan. Međutim, ako imate jake bolove u trbuhu zbog plinova ili proljeva/zatvora, svakako se posavjetujte sa doktorom. Jak, smrdljiv vjetar može biti znak sindroma iritabilnog crijeva i celijakije.