Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

OTVARA SE NOVO TRŽIŠTE RADA: Godišnja plata i do 128 000 eura, traže 90 000 radnika, a evo koja su najtraženija zanimanja… – Alternativa

Švicarsko savezno vijeće je od početka ove godine dodijelilo Hrvatskoj status slobodnog protoka ljudi, što znači da je sa ovim statusom dosta i pojednostavljena birokracija. U suštini građani Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a koji imaju hrvatske pasoše mogu da konkurišu na bilo koje poslove u Švicarskoj.

Boravišna dozvola se izdaje na godinu dana, a i što se tiče nje mnogo lakše ju je dobiti, potrebno je da odete samo na jedno mjesto.

Sve završavate u svojoj opštini gdje prilikom prijave morate da imate ličnu kartu ili pasoš, ugovor o iznajmljenom stanu, kao i kopiju radnog ugovora koji vam je poslao poslodavac. Tada plaćate naknadu za izradu iskaznice, obavezno je fotografisanje i tu je vaš posao gotov. Nekoliko dana kasnije vam poštar dostavlja vašu iskaznicu.

Švicarsko tržište je iskazalo da im je potrebno 90 000 radnika, a najveća potražnja je u građevinastvu , zatim u zdravstvu. Osim što im je potrebno mnogo njegovatelja, sada su istakli da im je potrebno i voditelja projekata, prodavača, savjetnika u prodaju, softwer developera, referenata, instalera sanitarija, kao i stolara.

Mjesečna plata je oko 9 000 franaka, a po pisanju mnogih medija električari mogu zaraditi i oko 10 000 franaka, dok softwer developeri oko 12 000.