Švicarsko savezno vijeće je početkom ove godine Hrvatskoj dalo statu slobodnog protoka ljudi, te svi oni koji posjeduju hrvatski pasoš, pa čak i da su nastanjeni na prostru Srbije, Crne gore ili Bosne i Hercegovine, imaju pravo da konkurišu za razne poslove u Švicarkoj.

Ovaj status donio je i pojednostavljenje birokracije, što je mngima od velikog značaja. Na jednom mjestu možete da riješite boravišnu dozvolu koja važi cijelu godinu.

Dovoljno je samo da odete u svoju opštinu i da se projavite, te priložite svoj pasoš ili ličnu kartu, da donesete kopiju radnog ugovora, te morate imati i ugovor o najmu stana. Tada vam se počinje izrađivati iskaznica, koju također morate platiti, fotografišu vas, te za nekoliko dana u poštanskom sandučicu biti će vam dostavljena dozvola.

Švicarsko tržište je dalo oglase za oko 90 000 radnika, dok je najveća potražnja na građevini. Čak su u potrazi i za zdravstvenim kadrom. Pored toga, traže se i prodavači, stolari, električari, instalateri sanitarija, softwer developeri. Godišnja bruta plata je oko 58 427,80 franaka, odnosno više od 110 000 maraka.

Električari zarade oko 10 000 KM mjesečno, dok softweri developeri oko 12 000 maraka.