Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Ova imena su se . godine davala djeci u jednom dijelu Jugoslavije: RODITELJI SU MISLILI DA SU ONA MODERNA, A USTVARI KATASTROFA! – Alternativa

Svake godine objavljuje se spisak najpoznatijih imena koja su roditelji davali djeci te godine, a po statistici najpoznatija imena u 2021. godini bili su Relja i Mija. Nakon toga od ženskih imena, najviše simpatija su ponijela imena Ema, Lara, Hana, Natalija, Mila, Lea, Ela, kao i Sofija.

Moramo napomenuti da su i muška imena jako interesantna, a najpoznatija su Mateo, Leon, Nikola, Noa, Luka, Emil, Matija i Danijel. Kako se vremena mijenjaju , tako i određena imena postaju modernija, a neka druga zastare.

1981. godine neka druga imena su bila najviše zastupljena kod djece, iako je u Jugoslaviji to tad bilo moderno, danas nekima smiješno zvuči. U jednom novinskom članku napisano u aprilu 1981. godine, kako sve češće po gradu i parkovima čuju jedna te ista imena kod djece, a neka od najzastupljenijih su Rafael, Izabel, Michael, Žaklina, Tomas i Michel.

Roditelji koji su živjeli u bivšoj Jugoslavije, uglavnom su svojoj djeci davala strana imena. Koji su razlozi zašto su roditelji takva imena davali djjeci? Odgovor bi uglavnom kod svih bio isti, a to je da su željeli da im djeca imaju moderna imena. Svima je bilo smiješno da pročitaju:

”Majka Radojka, otac Milenko, imaju kćerku Izabel i sina Michaela.” Uz sve to bilo je smiješno vidjeti i prezimekoje je završavalo na -ić.

Mnogim nije jasno zašto se pored naših lijepih imena, djeci daju strana imena, koja nikako ne idu uz naše prezime.