OVAKO NIJE BILO NI U DECEMBRU, PALO PREKO POLA METRA NOVOG SNIJEGA: Sve je zatrpano, pogledajte sablasne prizore – Alternativa

OVAKO NIJE BILO NI U DECEMBRU, PALO PREKO POLA METRA NOVOG SNIJEGA: Sve je zatrpano, pogledajte sablasne prizore

Na jednoj od meteorološkoj stanici Kredarica ( A TO JE najviša slovenska meteorološka stanica ,2514 metara nadmorske visine) jutros je oko osam sati ujutro zabilježeno visok sniježni pokrivač od 270 centimetara.

Jako je zanimljivo da je to najviša visina snježnog pokrivača u aktuelnoj sezoni koja je bila 2018/2019 godine.

Naime riječ je o jednom najkasnijem rekordnom sezonskom snijegu na Krederici od 1961.godine. Do ove godine je najkasniji maksimalni sezonski snijeg na Krederici zabilježen je 11.maja 1991.godine gdje je bilo oko 440 centimetra. Srednji datum maksimalnog snijega je da padne 3.aprila.

Kada je jutro osvanulo na Kredarici je izmjereno 65 cm novog snijega što je to bila rekordna visina novog dnevnog snijega i to u mjesecu maju. Predhodni rekord je iznosio oko 55 cm a izmjereno je to 14.5.1987. godine.

Ukupno je da u ovogodišnjem mjesecu maju do danas na Kredarici visina novog snijega je porasla do 286 cm a što je dosta više od mjesečnog rekorda od 227 cm a zabilježeno je to kako smo rekli i 1987.godine. Koliko je ovo velika količina snijega govori činjenica da je u decembru, januaru i februaru palo oko 140 cm, 120 i 130 cm.

Snijeg na Kredarici je padao i tokom cijelog dana pa je večeras visina snijega prešla preko 3 metra i oko 20 sati je izmjereno 305 cm snijega. Tako da će se u četvrtak zabilježiti novi rekordi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *