Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Ovo niko nije znao: Znate li šta znači kada prezime završava na ”ić”? Iznenaditi ćete se! – Alternativa

Kada se rodimo , odmah dobijamo i prezime, koje nasljeđujemo od svojih očeva, djedova i pradjedova. Svi se mi isto prezivamo i tako određujemo svoje korijene. Mlade generacije su došle na ideju da otkriju kako je poteklo njihovo prezime i odakle je porijeklom.

Mogli ste i sami da primjetite kako većina prezimena na našim prostorima završava na ”ić”. Da li ste se nekada zapitali zašto je to tako i od kada se to dešava? Je li vam čudno kada vidite da strana prezimena nikako ne završavaju na ”ić”, dok naše svako !?

Jeste li nekada razmišljali da li postoji neki razlog zašto je to tako? Ukoliko jeste, sada ste na pravom mjestu i mi smo za vas pronašli odgovor na ovo pitanje. U slavenskom jeziku primjenjivalo se mnogo sufiksa kada su se formirala prezimena.

Često možemo da vidimo ”ić” sufiks, koji zapravo označava nešto malo i mlado. Ukoliko u vašem prezimenu ima ”ović” to znači ‘ potomci od nečega’. Jedno od najčešćih prezimena na našim prostorima je Hoodžić, dok se prezime Hadžić smatra da je nastalo od hodočasnica.

Od imena Jovan, nastalo je i prezime Jovanović, pa vidimo da ima dosta prezimena koja su nastala od određenog imena.