Penzioner iz Italije, Đuzepe Ramonjino preminuo je u bolnici Monkalijerije, koje se nalazi u blizini Toronta, nakon 23 sata čekanja u bolničkoj čekaonici da bi bio pregledan od strane ljekara. Sve su to snimile nadzorne kamere, a njegov snimak se podijelio po cijelom svijetu i svi su šokirani ponašanjem osoblja ove bolnice.

Advokat porodice preminulog, Gabrijel Toveta, istakao je kako bolničko osoblje nije ugroženom pružilo adekvatnu medicinsku pomoć i skrb, iako su vidjeli u kakvom je stanju. Možda bi penzioner sve ovo i preživio da su oni reagovali kako treba.

On je preminuo drugog maja na farmi , gdje je i sam živio, kada je došlo do razvoja infekcije crijeva. Ovaj penzioner je u čekaonici koja se nalazi ispred odjeljenja za hitne slučajeve, proveo zadnje sate života. Tužioc Kira Santoriela istakla je kako treba da se provjeri medicinsko osoblje , odnosno da se utvrdi da li su znali da se pacijent nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

Advokat preminulog istakao je kako je meidicinsko osoblje potcijenilo stanje ugroženom, te da su ga mnogo vremena zanemarivali i pravili se da ga ne primjećuju. Njegov najveći dokaz je snima nadzornih kamera, gdje se vidi kako je starac prvog maja bio u bolnici i čekao jako dugo.

Mnogi ističu kako je zdravstveni sistem zaista ugrožen i da bolesni nemaju kome da se obrate za pomoć.

Šta vi mislite ? U kakvom stanju se nalazi zdravstveni sistem kod vas?