Selo Oymkyakon nalazi se na Sibiru i za njega se kaže da je najhladnije mjesto na planeti, gdje temperature mogu da budu i -71 stepen. Možete li samo da zamislite tu hladnoću? Vjerujemo da mnogi od vas ne bi željeli ni da je osjete, ali sve ima svoje čari.

U selu trenutno živi oko 500 građana, a u toku zime temperatura pada do -58 stepeni, dok ljeti bude oko -25 ili 30 stepeni. Obzirom da je selo smješteno na sjevernom polu, onda ni dužina dana i noći nije kao kod nas i ona drastično varira u toku jedne godine.

Tako dan u decembru traje tri sata, dok kada je juni dan traje i 21 sat, dok je noć samo tri sata. Ali mještani sela su jako zadovoljni životom na ovo mjestu, jer je vazduh čist, voda čista , a i prehrana im je jako zdrava. Kod njih ljudi žive mnogo duže, nego u ostalim dijelovima svijeta.

Ne mogu koristiti mobilne telefone, obzirom da zbog niskih temperatura dolazi do smrzavanja mobitela u džepovima, a ukoliko nemaju ugrijanu garažu, onda i automobile moraju ostaviti upaljene tokom cijele noći. Toalete u kućama nemaju, nego idu izvan kuće, jer zbog niskih temperatura dolazi do zamrzavanja kanalizacije.

Kada sipaju vrelu vodu u šolju, ona se počne pretvarati u snježni oblaki odlazi u zrak. Stanovnici ovog sela jedu uglavom meso, bave se ribolovom i stočarstvom, a zbog niskih temperatura ne mogu da uzgajaju voće i povrća, te koriste samo divlje plodove od lokalnih biljaka.

Pogledajte video kako to izgleda: