Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

PRIJETI EKONOMSKA BIJEDA- Nijemci se boje: Ako grijanje skoči s 1500 na 4500 eura, bit ćemo u najgoroj krizi ikada! – Alternativa

Predsjednik Federalne mrežne agencije, Klaus Muller, dao je svim potrošačima upozorenje da moraju poduzeti određene mjere zbog masovnog povećanja cijene plina, te da će na ovaj način imati finansijskih problema.

”Oni koji su sada dobili račune za grijanje, moraju znati da se odbici udvostručuju, a još uvijek nisu uzete u obzir i posljedice rata u Ukrajini. Od početka 2023. godine, doći će do utrostručenja cijena gasa.”. rekao je Muller.

Do sada su ljudi morali za gas da daju oko 1 500 eura na godišnjem nivou, a sada će ta cijena da bude 4 500 eura.

”Na nekim berzama došlo je do povećanja cijena gasa za čak sedam posto, sve potrošače do sada nije pogodila ova cijena odjednom, ali svi moraju biti svjesni da će na kraju morati da plate. Za sve imamo samo dva savjeta, prvi da plaćate sve redovno ili da svaki mjesec uplaćujete višak novca, kako biste napravili sebi ‘poseban račun’ ili imali viška na postojećem, ili da razgovarate sa stanodavcima da se reguliše cijena plina. Pola plinskih kotlova po Njemačkoj nije godinama pregledano, a možete napraviti veću uštedu s tim.”- dodao je on.

Skladišni rezervoari su puni oko dvije trećine, što je ustvari više nego predhodnih godina, ali obzirom da ne znamo kakva zima nas očekuje, moramo biti jak oprezni.