Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Radim u Njemačkoj kao medicinska sestra i zaradim preko 5 000 eura! Za 6 mjeseci uzela auto i stan, što u Bosni ne bih nikada! – Alternativa

Zadnjih nekoliko godina veliki broj ljudi sa naših prostora otišao je u Njemačku, u potrazi za boljim poslom i životom. Do sada je bio slučaj da odkalze samo mladi, međutim, sada su počele da idu i starije generacije. Dešava se da oni napuštaju svoje poslove i odlaze tamo kako bi radili u boljim uslovima.

”Rođena sam u Zenici, tamo sam živjela dugo godina, i svako malo bila u potrazi za nekim poslom. Na kraju sam našla posao u pekari, gdje mi je bila plata 600 KM, a pored toga nije bila ni redovna. Jedva sam sastavljala kraj sa krajem.

Plata mi je bila dovoljna da uzmem osnovne stvari za jelo, nisam sebi kupila odjeću ne pamtim ni ja od kada, a da nešto uštedim mogla sam samo da sanjam. Mučila sam se, a onda dogovorila sa sestrom da u Doboju položimo za certifikat njemačkog jezika. Pročitale smo da se traže medicinske sestre,a mi smo svakako završile tu srednju školu, našle poslodavca i prijavile se za posao.

Odmah nam je došao odgovor da smo primljene i da dođemo kako bismo se dogovorili oko posla i započeli sa probnim radom. Ne mogu vam opisati koliko smo zadovoljne, ja sam za šest mjeseci rada u Njemačkoj uspjela sebi da uzmem manji stan u Zenici i auto, što u Bosni nikada ne bih mogla sa onakvom platom. ”

Mnogi pričaju da je život u Njemačkoj sjajan i bajan, a kakvo je vaše iskustvo? Ukoliko niste otišli iz svoje domovine, da li biste nekada sve ovo napustili i otišli za boljim životom?