Smrt dvadesetsedmogodišnjeg Mateje Periša izazvala je veliku pometnju na našim prostorima, a sada je Više javno tužilaštvo u Beogradu, napokon dokazalo da se ne radi o nikakvog krivičnog djelu niti nasilju. Nakon što je isplivalo njegovo tijelo urađena je obdukcija i tokikološka analiza, čime je tačno utvrđen uzrok smrti.

Kada je tijelo pojavilo se na površini vode već je bilo u dalekoj fazi postmortalnih promjena. Svi dokazi koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci, izjava lica koja su ga vidjela u noći nestanka, razne provjere, kao i obdukcijski nalazi pokazali su da njegova smrt nije prouzrokovana nasiljem.

Institut za sudsku medicinu po nalogu Višeg javnog tužilaštva uradilo je obdukciju pri čemu je utvrđeno da na tijelu Mateje, niti na udovima, glavi ni trupu nije bilo nikakvih tragova nasilja niti povreda. Ujedno su počeli da se rade toksikološke analize, gdje je ustanovljeno prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina, kako u organima, tako i u njegovoj krvi, te je pokazalo se i prisustvo etil alkohola.

Analizom kose identifikovan je benzoilekgonin u tragovima, kao i kokain. Tri ljekara specijaliste sudske medicine učestvovala su u komisijskom vještačenju.

Nadamo se da je njegovoj porodica barem malo lakše kako su pronašli tijelo svoj sina, ali i kako su saznali koji je tačan uzročnik njegove smrti.