Što se tiče vaspitavanje djece u Srbiji više ne smijete da ih tučete, jer se uvodi novi zakon o pravima djeteta, kao i ponašanja unutar porodice. Čak se daje pravo mališanima da prijave svoje roditelje ukoliko ih tuku, a onda će roditelji morati odgovarati za učinjeno djelo.

Do sada smo imali priliku da slušamo od roditelja koji žive na sjeveru ili na zapadu Starog kontineta, kako nemaju pravo da tuku svoje dijete, jer ukoliko se to desi dolazi socijalna služba koja će da vam oduzme dijete. Krajem ove godine ovakav zakon će da se usvoji i počne primjenjivati na našim prostorima.

Na osnovu ovog zakona zabranju se svako fizičko kažnjavanje djeteta, te ukoliko slučajno dođe do toga, onda dijete odlazi u Centar za socijalni rad kako bi prijavil roditelje. Ostaje nam samo da vidimo kako će ovo da se primjenjuje, obzirom da imamo i jasan zakon koji štiti žene od zlostavljanja i nasilja, a vidimo da je iz dana u dan sve veći broj žena koje stradaju od svojih partnera i muževa.

Ministarstvo za brigu o porodici istaklo je kako planiraju da formiraju grupu ljudi koji će od desetog junna da drže rasprave o ovom zakonu, a kada dođe do pripreme nacrta zakona, onda on može da se pošalje u skupštinsku proceduru. Krajem treće kvartala treba da se počne primjenjivati zakon.

Kazne će zavisiti od toga da li su bile učestale i koliko intenzivne. Roditelji će morati onda i da idu u specijalne ustanove koje se zasnivaju na medijaciji porodičnih odnosa. Ukoliko se desi da je ozbiljno fizičko zlostavljanje onda se roditelji lišavaju slobode i bivaju izvedeni pred lice pravde.