Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Smanjite račun za struju! Ovo su uređaji koji najviše troše energiju,a možete ih isključiti iz utičnice! – Alternativa

Obzirom da je došlo do povećanja cijena električne energije, ljudi su u potrazi za rješenjima koja im mogu pomoći da u velikoj mjeri smanje račun i barem tako uspiju idalje da redovno plaćaju komunalije.

Moderno doba dovelo nas je u situaciju da gotovo sve uređaje držimo uključene u utičnicu, pa čak i onda kada nam nisu potrebni i ne koristimo ih. Očito je u pitanju loša navika, ali lako je se možemo riješiti.

Postoje uređaji u našem domu koji troše električnu energiju, čak i u stanju mirovanja, zbog čega dobijamo veliki račun za struju. Neki od tih uređaja su laptop. Ukoliko ostavite laptop uključen u utičnicu a pri tome ništa ne radite, on na godišnjem nivou potroši 87,6 kW. Pored njega i mikrovalna troši i to 24,96 kW.

Ima uređaja koji troše i mnogo više, pa tako mašina a pranje veša u toku godine potroši 109,2 kW, dok osvjetljenje koje nam se predstavlja sa štednjom energije troši čak 210,24 kW. Bitno je napomenuti da i TV kada ne koristimo i mislimo da je ugašen troši struja, što na godišnjem nivou iznosi 197,10 kW.

Mašina za suđe se ubraja među najveće potrošače, pa tako godišnje troši 374,4 kW, dok indukciona ploča čak 1095 kW i to ako je samo uključena u struju a nije upaljena.