Radovan Karadžić koji je optužen za genocid u Srebrenici , ali i mnoge druge ratne zločine, trenutno se nalazi na osluženju zatvorske kazne i to na britanskom otoku Wight. Kako se piše, on nije stekao beneficije kakve je imao u pritvorenoj jedinici Ujedinjenih naroda dok je bio u Hagu.

Po pisanju mnogih medija, zatvorska uprava ne želi da mu dobri niti jedan broj sa kojim bi mogao da pozove porodicu u Bosni i Hercegovini ili u Srbiji. On je do sada već desetak puta predavao obrazac, kako bi mu odobrili pozive , gdje je jasno naveo brojeve telefona i ko su osobe koje želi da kontaktira, ali Englezi nikad nisu odobrili.

Uvijek bi se pojavljivala neka greška prilikom biranja, bilo da je više ili manje brojeva, te se poziv nije uspio uspostaviti. Uglavnom dovoljna je jedna pogreška, a uvijek je bila. Dešavalo se i da prilikom biranja međunarodnog broja dodaju tri nule, umjesto dvije, pa broj postane nevažeći.

Sonja Karadžić, njegova kćerka istakla je kako njen otac nije dobio tretman kakav je trebao da dobije, ali i kakav dolikuje jednom čovjeku. Istakla je kako očigledno Velika Britanija nije spremna da primi njenog oca u svoj zatvor, jer se prema njemu ponašaju kao da je njihov osuđenih, UN ima svoje uvjete za izdržavanje kazne i kako treba da se ponaša prema zatvorenicima.

Dodala je da i njegova porodica mora da prođe dosta problema, samo kako bi čuli glas Karadžića, te da to nosi sve velike troškove sa kojima se moraju nositi.